Fremtidens Bygg
- Vi Invest
- 17. des. 2018
- 4 min lesing
Vi beveger oss mot et stadig mer digitalt og interaktivt samfunn, og med det kommer realiseringen om at det meste vil forandre seg.

Sammenlignet med andre næringer har byggenæringen vært tregere med å omstille seg til denne forandringen. Den har på mange måter tviholdt på ‘status quo’ og er fortsatt i prosessen i å forsøke å innhente forspranget. Denne artikkelen vil diskutere morgendagens bygg, og hvordan eiendomsutviklere er nødt til å tilpasse seg.
Klimavennlig

En av vår tids største utfordringer er menneskeskapte klimaendringer. I 2009 inngikk Norske arkitekters landsforbund (NAL) og Lavenergiprogrammet et samarbeid om å utvikle klimavennlige bygg og områder rundt om i landet. Utslippene knyttet til byggeprosessen som f. eks transport og materialbruk skal reduseres, samtidig som de ferdige bygningene skal bruke minst mulig energi. «Buzzord» som Green Building, passivhus og TEK17-hus har oppstått. Felles for alle er at de gjennom tiltak som ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet, gode vinduer, utnytting av solenergi og varmegjenvinning skal gi et
vesentlig lavere energibehov enn dagens standard.
Dyrt med klimavennlig bygg?
Det er ingen hemmelighet at passivhus er dyrere å bygge enn tradisjonelle hus. Samarbeidet mellom NAL og Lavenergiprogrammet var statlig støttet, men ifølge prosjektleder for NAL, Øystein Bull Hansen, skal det være mulig å utvikle slike bygninger innenfor sunne økonomiske rammer. Solcelleprisene per watt har falt eksponentielt de siste tiårene, og det er bred enighet om det vil fortsette å bli billigere. Når det kommer til bedre isolasjon og tetthet er organisasjoner som Byggforskserien stadig på jakt etter miljø-, kostnads- og energieffektive løsninger.
Teknologi
Økt grad av teknologi kan selvsagt bidra til å redusere klimautslipp, men også effektivisere byggeprosessen, og viktigst av alt; gi brukeren en bedre opplevelse. Som nevnt innledningsvis har byggebransjen ofte blitt kritisert for ikke å utvikle seg i like høy grad som andre bransjer. Tall fra SSB maler det samme bildet, hvor næringer som IKT bruker over 100 000 kroner per ansatt i utvikling og forskning, mens byggenæringen bruker en knapp tusenlapp. Mange tror denne mangelen på innovasjon kommer av for lite konkurranse i bransjen. En studie utført av økonomiprofessor Håkan Håkansson og førsteamanuensis i økonomi og teknologiledelse Malena Ingemansson konkluderte, til forskjell fra dette, med at det er den «aktive priskonkurransen i kombinasjon med prosjektorganiseringen som skaper problemer for bransjen». Deres forslag var mer samhandling og læring mellom byggeselskaper og deres motparter for å gi økt fornyelse i bransjen.

Så hva slags teknologi finnes der ute, og hva burde man ta i bruk? Først og fremst er det viktig å påpeke at teknologien man tar i bruk har en hensikt. Vi skal ikke kun bruke teknologi for teknologiens skyld, men ta i bruk teknologi som møter de behov og forventningene kundene våre har.
Prefabrikasjon

Effektivisering, og da gjerne automatisering, er noe teknologi og fornyelse kan bidra med. Et eksempel er prefabrikasjon. Prefabrikasjon er en betegnelse på at bygningsdeler blir fremstilt på fabrikk, slik at arbeidet på byggeplassen reduseres. Denne metoden har tatt flere europeiske land med storm, og selv om vi i Norge er litt bak, er bruken også økende her. En undersøkelse foretatt av Metier beskriver flere gevinster med prefabrikasjon, som f. eks økt produktivitet, tidsbesparelse som følge av parallelle prosesser, sikrere og bedre arbeidsmiljø, samt økt kvalitet på sluttproduktet. Undersøkelsen fremhever også at prefabrikasjon kan bidra til forbedrede ergonomiske forhold, blant annet ved reduserte støv- og støyproblemer.
3D-printing

Prefabrikasjon kan også gå hånd i hånd med 3D-printing. 3D-printing er en teknikk som bygger objekter i fast materiale med utgangspunkt i en tredimensjonal digital modell. Foreløpig brukes det for det meste til å bygge modeller og prototyper, da det ikke er blant de hurtigste tilvirkningsteknikkene. Det er dog ikke utenkelig at man innen noen år kan prefabrikkere store deler av et bygg ved hjelp av 3D-printere. Denne symbiosen mellom prefabrikasjon og 3D-printing kan redusere tidsbruken ytterligere, samt forenkle prosjektplanleggingen og skape grønnere byggeprosesser og bygninger.
Data

Til slutt kan det være aktuelt å diskutere det å ta i bruk datainnsamling i byggebransjen. Alle de største bedriftene i dag er best i verden på akkurat dette. Big Data, eller stordata på norsk, er dataanalyse basert på enorme mengder data. Dette kan man bruke til å bortimot forutse fremtiden, og jo større datasettet er – jo mer nøyaktig kan man forutse. Det er neppe noen boligutviklere i Norge i dag som i det hele tatt er i nærheten av å kunne foreta dataanalyser som f. eks Google og Facebook gjør. Det er imidlertid mulig å gjøre gode, prediktive analyser med mindre datasett. Dataverktøy som Power BI er et relativt enkelt verktøy, og kan tas i bruk blant selv de minste selskapene for å sortere og analysere data. God bruk av data kan lede til bedre markedsføring og avgjørelser i alle typer bedrifter, men i byggenæringen har man blant annet sett det blitt brukt til å kunne foreta sanntidsovervåkning av strømforbruk og luftkvalitet i bygget.
Det er ingen tvil om at fremtidens bygg både er et spennende og tankevekkende tema. Akkurat hvordan det kommer til å se ut, er ikke godt å si. Forhåpentligvis ser vi en byggeprosess som er mer klimavennlig, mer effektiv og tryggere enn i dag. I tillegg håper vi at ferdige bygg har hovedfokus på miljøet og sluttbrukeren. Kom gjerne med spørsmål og kommentarer i kommentarfeltet under!
Comentarios